hσşqєLdiη aмa üγє σL!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
hσşqєLdiη aмa üγє σL!!

вu Siтєγє üγє σL! hєpSiγє dσγ!
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

iLginç BiLgiLer

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
bahar-eren
Admin
Admin
bahar-eren


Yaş : 30 Kayıt tarihi : 03/09/08 Mesaj Sayısı : 383 Nerden :

iLginç BiLgiLer Vide
MesajKonu: iLginç BiLgiLer   iLginç BiLgiLer EmptyPaz Kas. 16, 2008 6:06 pm

İnsanların giyinme ihtiyacı, modadan ya da örtünmeden önce doğa koşullarından korunma gereksiniminden ortaya çıkmıştır. Paleolitik çağda yaşanan buzul dönemleri sırasında sıcaklığın dayanılmaz derecelere düşmesi, insanları avlanan hayvanların postlarını giyecek olarak kullanmaya itmiş olmalı. İnsanı Güneş'in yakıcı ışınlarından ya da kışın dondurucu soğuğundan koruyan giysiler, el aletlerinin gelişmesiyle birlikte kaba formlarından çıkıp gittikçe incelikli işçiliğe de sahip oldular.

Yaşayan her dil, büyük bir çeşitliliğe ve bolluğa sahip. Her dilin, benzer kavramları veya düşünceleri açıklama ve ifade etme şekli farklı. Bunda bir sürü etken var. Örneğin insan toplulukları birbirinden uzak alanlara yerleştikçe, belirli bir süre içerisinde bazı kavramlar da bu topluluklara has bir anlam kazanmaya başlıyor. Kişisel şive farklılıkları, zamanla toplulukların geneline yayılıyor ve birbirine yakın topluluklardan öteye geçemiyor. Bunun sonucunda da, bir topluluğun bünyesinde şekillenmeye başlayan dil, diğer bir topluluğun bünyesinde şekillenenden farklı bir karakter kazanıyor. Nihayetinde de, her iki topluluk kendine has bir dil geliştirmiş oluyor.

Dillerin farklılaşmasında diğer bir önemli etken ise argolar. Tabii ki burada meslek argolarından, yani jargonlardan bahsediyoruz. Sadece meslekler için geçerli olmayıp, belirli kültürel birlikler ve hatta farklı yaş grupları arasında bile belirli jargonlar ortaya çıkıp yerleşebiliyor. Böylece de, aynı toplum içerisinde bile dilde ufak tefek farklılıklar ortaya çıkıyor. Dillere katılan yeni kelimelerin çoğu, belirli argolar halinde ortaya çıkıyor ve daha sonra kabul görerek dile yerleşiyor.

Bir üçüncü etken ise, farklı kültüre sahip toplumların bir araya gelmesi. Bir araya gelen gruplar farklı dillere bile sahip olsalar, birbirleriyle anlaşmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle de, belirli bir süre sonra bu farklı diller ortak bir noktada birleşecektir. Tabii ki bu birleşim sonucu ortaya çıkan dilde, her etnik grup kendi yerel lehçesinin belli özelliklerini ön plana çıkaracaktır. Sonuçta şekillenen dil de, başka bir yerde bir araya gelen herhangi iki etnik grubun veya grupların şekillendirdiği dilden farklı olacaktır.

İlk dillerin ortaya çıkışı ise, bunlardan çok farklı değil. Belirli özelliklere veya yeteneklere sahip olan insan topluluklarının bir araya gelmesiyle birlikte, bu gruplar kendilerine has dillerini geliştirdiler. Yani en başta bile, birden çok dil vardı (poligenezis). Daha sonra insan toplulukları yer değiştirdikçe, yeni alanlara yayıldıkça, bu göçler sırasında birbirlerinden ayrıldıkça ve yeni gruplar bir araya geldikçe de dillerin şekillenmesi devam etti. Bir başka yaklaşım ise, en başta tek bir dil olduğu (monogenezis) ve daha sonra yer değiştirmeler sonucunda, yukarıda anlattığımız şekilde farklı dillerin ortaya çıktığı.

Ancak kesin olan bir nokta, ilkin insanların bizim anladığımız karakterde bir dile sahip olmadıkları. Belirli durumlar için mutlaka birbirleriyle sözlü olarak anlaşıyorlardı, fakat bu muhtemelen düzgün ve anlamlı kelimeler yoluyla değildi. İnsanın evrimi ilerledikçe, bu ilkin sesler de anlamlı kelimelere dönüştü. Sonuçta da "konuşma" ve "dil" şekillendi.

Burada bahsettiğimiz şey, konuşmadan sorumlu olan organların gelişimini tamamlaması. Yani dil, damak, farinks ve ses tellerinin son halini alması. Bunların zamanla gelişimini bir bebekte de görebiliyoruz.
Kullanıcı İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://hepsiciyiz.forum-motion.com
RapAnqéLs <3
Admin
Admin
RapAnqéLs <3


Yaş : 29 Kayıt tarihi : 20/09/08 Mesaj Sayısı : 372 Nerden : İstanbuL/Kıraç

iLginç BiLgiLer Vide
MesajKonu: Geri: iLginç BiLgiLer   iLginç BiLgiLer EmptyPaz Kas. 16, 2008 6:24 pm

saoL canım:)
Kullanıcı İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://hepsiciyiz.forum-motion.com/forum.htm
bahar-eren
Admin
Admin
bahar-eren


Yaş : 30 Kayıt tarihi : 03/09/08 Mesaj Sayısı : 383 Nerden :

iLginç BiLgiLer Vide
MesajKonu: Geri: iLginç BiLgiLer   iLginç BiLgiLer EmptyPaz Ara. 28, 2008 5:54 pm

önmli deqill
Kullanıcı İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://hepsiciyiz.forum-motion.com

iLginç BiLgiLer

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
hσşqєLdiη aмa üγє σL!! :: Her Telden :: Kültür Sanat & Genel -